Как да разберете дали вашето куче може да има професионални снимки?

Може би се притеснявате, че вашето куче е:

  • Хиперактивно
  • Реактивно
  • Необучено
  • Сляпо или глухо
  • Плахо, уплашено или нервно

В този блог ще споделя някои съвети и трикове, които научих като професионален фотограф на домашни любимци, за да помогна на ВСЯКО куче да успее по време на нашата фотосесия!

Моето куче е хиперактивно

Да имаш куче, което винаги е в движение, може да бъде трудно.

Вероятно сте открили, че най-добрите снимки, които сте правили с телефона на кучето си, са снимките докато спи, защото всичко останало е някакво размазано петно. Ето къде се включва работата с професионален фотограф на домашни любимци, с професионално оборудване.

Знаете ли колко бърза е 1/4000 от секундата? Наистина е адски бързо.

Супер бързите скорости на професионалните фотоапарати са в състояние почти буквално да замразят времето – всички сме виждали снимки на пърхащо с криле колибри. Има причина телата и обективите на фотоапаратите да имат значение – и супер бързата скорост на затвора за снимане на вашето хиперактивно куче е една от тях!

Моето куче е реагиращо на кучета или хора

Реактивните кучета вероятно са сред първите 3 причини, поради които хората се притесняват да наемат професионален фотограф за домашни любимци.

Може би вашето куче се фрустрира да вижда други кучета на разходка? Или се притеснява от срещи с нови хора? Страшно е дори да си помислите, че може да го снимате там, където могат да минават други кучета или ви е страх, че може да реагира на фотографа, който държи огромен обектив право в лицето му.

Ако вашето куче реагира на хора или кучета или просто е по-възбудимо, определено трябва да наемете професионален фотограф на КУЧЕТА .

Като човек, който е работил с реактивни кучета (както като фотограф, така и като стопанин на такова), съм посещавала редица курсове за психология и обучение на кучета, за да ми помогнат да предразположа всеки притеснителен модел.

Когато работим с такова куче използвам дългофокусен обектив и мога да бъда на достатъчно разстояние през цялата сесия. Разбирам езика на тялото на кучето и знам  какво искат да ми кажат.

Професионалният фотограф на домашни любимци също е експерт в премахването на поводи в ретуша, така че кучето ви остава в пълна безопасност, само на няколко крачки от вас по всяко време и въпреки това вие получавате прекрасни изображения.

И накрая, мога да ви помогна да намерите място, което е подходящо за всичко, от което се нуждае вашето куче. Можем да отидем на спокойствие в гората или в пустите паркове на София и да сме единствените хора и кучета или можем да ползваме моето студио, където също да бъдем в безопасност по време на сесията.

Кучето ми не е обучено или възпитано

„Кучето ми дори не знае как да седи!“

Чувам това през цялото време – и познайте какво? Вашето куче не трябва да знае никакви команди, за да има успешна сесия за професионална фотограф на домашни любимци.

Разбира се, ако знае, това би помогнало за осъществяването на сесията, но в никакъв случай не би попречила липсата им.

Моето куче е сляпо или глухо

Независимо дали вашето куче е родено с увреждане или е загубило зрението или слуха си поради напреднала възраст, вие все още можете да имате красиви професионални снимки на домашният си любимец. Като хора, ние възприемаме света през нашите очи (това вероятно е и причината да сте привлечени от професионалната фотография на домашни любимци – харесвате начина, по който изглежда.)

Нашите кучета обаче обработват света през носа си – това е безценен инструмент, който научих като професионален фотограф на домашни любимци. Не веднъж съм се прибирала у дома ухаеща, сякаш съм ползвала лосион с аромат на риба тон и тоалетна вода с аромат на сушен дроб. По този начин можем да насочим „погледа“ на вашето куче, като рисуваме около носа му.

Моето куче е плахо, нервно или уплашено

Аз съм до голяма степен интроверт и мъжа ми казва, че е прекарал първите 6 месеца от нашето ухажване, просто опитвайки се да ме накара да говоря с него.

Срещата с нови хора, в нови ситуации може да бъде трудна и за нас като хора. Дори когато това е нещо, което искаме да направим и осъзнаваме, че новото нещо всъщност няма ни изяде.

Кучетата не изпитват това по същия начин. Срамежливите кучета не могат да разсъждават, че ако просто се осмелят и кажат „Здрасти“, може да бъдат възнаградени с нов приятел (или някакво вкусно лакомство).

И така, ето какво правя като професионален фотограф: фокусирам се първо върху това да направя изживяването забавно и положително за вашето куче.

Това означава, че ще прекарам първите 10 минути от нашата сесия, оставяйки го да подуши всичко в чантата ми с фотоапарата. Следващите 5 минути ще са свързани с пускането и спирането на камерата или осветлението и през това време ще раздавам лакомства. Също така внимателно ще подберем място, за което знаем, че е тихо и където ще можем да направим няколко опознавателни разходки, за да свикне с района преди да започнем нашата сесия.

Или може би просто ще оставя повече пространство по време на сесията и ще използвам дългофокусният си обектив, заедно със спокойно и ненатрапчиво поведение.

След повече от 10 години работа с кучета, мога уверено да кажа, че е имало само едно куче, което не можах да снимам.

Затова с целият си опит гарантирам, че вашето куче може да има най-невероятните професионални снимки!

Ако въпреки това вашето куче, бъде второто, което не мога да заснема ще възстановя 100% от сумата за фотосесията. 🙂