Случва ми се да чувам по време на сесии „Дръж се нормално”, „Какво е това?”, „Не ме засрамвай” и „Той днес се държи зле”… Стопаните на кучета са много притеснени, че нещо ще се обърка по време на снимането, че кучето няма да изпълнява ясно команди, че внезапно ще изцапа или счупи нещо… И също така са сигурни, че само идеалните кучета могат да бъдат снимани, а кучето им не е такова и това ще ги „изложи”….

Затова реших да напиша този текст, за да покажа какво наистина се случва.

В очите на стопанина куче, което не сяда от първия път, след това сяда по грешен начин или напуска декора – това е куче, което не се подчинява. А куче, което тича из студиото или се свива в ъгъла и се прави на невидимо, е куче, което се държи лошо. В резултат на това стопанинът се изнервя, продължава да изисква кучето да изпълни команда, изчервява се пред фотографа и се чувства неудобно.

В очите на фотографа кучето се държи съвсем нормално, като десетки други кучета на снимките преди него. Просто му трябва време, за да свикне с обстановката, мотивация да се успокои и може би чести почивки.

Кучето може да е притеснено по време на фотосесията, разсеяно, вниманието му да е понижено и това е нормално! То може да не разбира какво да очаква и какво точно искат от него и това също е нормално! Едно куче дори може да се изпишка в студиото, независимо от възрастта, да изцапа и да разкъса фона, но това не е краят на света! За това е готов всеки отдаден фотограф на животни.

Искам да кажа на всички стопани: НЯМА ЛОШО ПОВЕДЕНИЕ.

Вашата основна задача на снимачната площадка е да не принуждавате кучето да направи нещо, а да останете спокойни и позитивни.

Като стопанин на 3 кучета и 1 котка и професионален фотограф на животни, аз съм преминала през курсове за позитивно обучение на кучета чрез игри и знам какво да направя, за да мотивирам всеки домашен любимец да участва с желание и интерес във фотосесията си. Не се притеснявайте! Вашето куче ще иска да повторим пак и пак, защото за него това ще се превърне във вълнуващо събитие!

Нашите модели винаги се радват да се върнат в Студио Жълто Куче!