Какво представляват Lickimat и има ли почва у нас? 🙂

Lickimats (или подложки за близане) са творческия начин да обогатите хранителните навици на вашето куче. Това са гумени подложки с дупки, вдлъбнатини и канали, на които да поставяме храната на кучето си (или лакомства) отгоре. Целта е вашето кученце да облизва повърхността.

Поставяйки храната или лакомствата в дупчиците на ликимата, кучето ще трябва да “работи” – това помага да се излекува скуката, да се забави времето за консумация и да се осигури стимулация, която те не получават, когато се хранят от обикновена купа. Ликиматчетата осигуряват забавно предизвикателство за вашето кученце да се наслади на храната си по нов и вълнуващ начин.

Защо е хубаво да осигуряваме такива забавления за кучетата ни?

Повтарящото се действие, в случая близането, е успокояващо за тревожните кучета и чудесно забавление за по-спокойните и леко мързеливи любимци. Участвайки в дейност, която ги кара да се облизват, те отделят кортизол в тялото си, който е хормон, отговорен за релаксацията. Чудесен е като средство за намаляване на тревожността и насърчава спокойното поведение по време на стресови периоди като гръмотевични бури, силни шумове, заря.

Полезно е! Близането засилва усещанията за вкус, което позволява на кучето (а и котето) да се наслаждава по-дълго на малко количество храна. Помага за свежият дъх, като премахва повечето от неразградените хранителни частици от езика. Стимулира производството на слюнка и помага за почистването на зъбите и венците. Производството на слюнка пък от своя страна подпомага храносмилането, тъй като съдържа ензими като Амилаза. Плюс това забавя храненето, ако кучето е много лакомо и си изсмуква консервата от паницата.

Психичното здраве на вашето куче е също толкова важно, колкото и физическото. Психично стимулираното куче е щастливо куче!

Кога да ги използваме?

В ежедневието си имаме моменти, в които искаме да осигурим време, в което кучето да си се занимава с нещо само. Независимо дали имаме гости, заети сме с работа или провеждаме други натоварени дейности, които ще отнемат вниманието ни от нашите домашни любимци – това е идеалният вариант на разсейване.

Тревожното куче може да бъде трудно за успокояване. Дайте ликимата преди да излезете, за да отвлечете вниманието му от страховете му в този момент.

Нашите кучета са невероятни и заслужават да им демонстрираме обичта си. Ако искате да му покажете, че е страхотно и че се е държало много добре през деня – наградете го! Можете да поставите любимата му храна или лакомство върху ликимата и да го оставите да се забавлява!

Важно е, никога да не оставяте кучето без надзор, докато се наслаждава на обогатяващата си нова почерпка. Приберете ликиматчето, в момента, в който приключи с близането, за да предотвратите дъвченето на самата подложка. Ако кучето започне още в началото да се опитва да я яде и е нетърпеливо, застъпете леко двата края, за да му подскажете какво трябва да прави с нея.

Какво да сложим върху тях?

Всичко, което може да се намаже 🙂 Кисело мляко, извара, мека кучешка храна, кайма, кокосово масло, тиква, банан, замразен бульон (на снимките съм намазала печено дробче). Лятото можете да направите перфектният сладолед от кисело мляко и банан или смляна ябълка и да го замразите във фризера. Ако искате да се наслаждават по-дълго време и на останалите неща – замразете ги! Ще имате едно мнооооого щастливо куче, което след като приключи с ликиматчето най-вероятно ще легне и ще заспи спокоен и дълъг сън.

Защо е важно да се грижим за мозъчното обогатяване на нашите кучета – цъкнете ТУК!

И не на последно място – винаги, когато приготвяте храната за вашето куче, дайте му да ви оближе ръката. Това е жест на обич. Взаимна такава