Когато започнах да се занимавам професионално с това четох, че за да си фотограф на домашни любимци, трябва наистина да обичаш кучета и да имаш търпението на светец!!! 🙂

  • Има кучета, които имат перфектна стойка и гледат право в камерата, но има и кучета, които е по-вероятно да скачат върху главата ми или такива, които ще галопират в студиото.
  • Има кучета, които са невероятно чувствителни и всичко ги плаши, има и кучета, които напълно отказват да погледнат в камерата.
  • Има и кучета, които поглеждат камерата само за част от секундата, преди да избягат от декора, за да направят нещо забавно.
Има всякакви кучета! 🙂

Някои сесии са чиста радост, а други са изпълнени с предизвикателства, но всичко това си заслужава. Искрено се забавлявам с по-предизвикателните фотосесии, защото обичам да намирам начини да работя с кучетата, а после да изненадам собствениците с красива галерия, която е далеч над това, което те са смятали, че можем да постигнем.

За това изключително много ми помагат и десетките часове обучение за психологията на кучетата, за да мога да разпознавам езика на тялото и тяхното поведение. На първо място, здравето и спокойствието на кучето са приоритет и няма нищо лошо в това да се стопира фотосесия, ако то не се чувства добре.

В комуникацията с кучета има няколко малки тайни, които са от изключителна важност.

Когато се запознаваме ще игнорирам кучето, за да му дам време да опознае средата. Собствениците често се изненадват колко добре се справят кучетата им около мен, дори и тези кучета, които се притесняват от непознати и затворени пространства. Това не е сложна наука – просто съм тиха и спокойна и им давам свобода, да разучат на спокойствие студиото. Е, и много бисквитки разбира се!

Да си фотограф на домашни любимци не е лесно.Изисква много, упорита и многопосочна работа преди дори да застанеш с камерата срещу кучето. И мога да кажа, че напълно си заслужава.


Като стопанин на 3 кучета и професионален фотограф на животни, аз съм преминала през курсове за позитивно обучение на кучета чрез игри и знам какво да направя, за да мотивирам всяко куче да участва с желание и интерес във фотосесията си. Не се притеснявайте! Вашето куче ще иска да дойде в студиото пак и пак, защото за него това ще се превърне във вълнуващо събитие!

Нашите модели винаги се радват да се върнат в Студио Жълто Куче!