“Скорошно проучване показва, че над 50 процента от популацията на домашни любимци е с наднормено тегло или затлъстяване. “

Много просто казано, ако вашият домашен любимец е с наднормено тегло, той приема (яде) повече калории, отколкото е необходимо. Нека махнем всички извинения… надномерното тегло при иначе здрав домашен любимец е пряк резултат от консумацията на ненужни количества храна. Ако нашето куче е с наднормено тегло, трябва да го изследваме за сърдечни, щитовидни или други метаболитни нарушения, но на първо място трябва да преосмислим количеството и вида храна, които то поема дневно.

Като начало нека разгледаме някои често срещани погрешни схващания относно затлъстяването.

Индустрията за хранене на домашни любимци е нарисувала картина, в която щастливото куче е “нахраненото” куче. Всъщност здравите кучета и котки не е задължително да се хранят всеки ден. Впечатлението е, че щастливият, здрав домашен любимец ще яде всяка храна с удоволствие. Грешка е да се опитваме да примамваме кучето да яде, ако не проявява интерес. Ако осигурим качествена храна и достатъчно количество вода, нашето куче ще яде, когато иска и ще се чувства по-добре, отколкото да се налага да яде, когато ние искаме. Тоест дробени гранули с манджа, за да си изяде гранулите е много вредно, защото смесваме два типа храна, които се усвояват и разграждат по различен начин в стомаха на нашето куче. Ако не иска да яде, правилният подход е да вдигнем паницата и да я предложим на по-късен етап, а не да джуркаме попари в нея. Да не говорим, че аз като цяло не съм фен на паниците, но това в друга статия ще го разгледам.

Друг често срещан мит поддържа, че кастрирането причинява затлъстяване. Всеки домашен любимец, кастриран или не, ще наддаде на тегло, ако е прехранван (тук трябва да обърнем внимание и на енергийните му нужди). Хирургичната процедура може леко да забави метаболизма на домашния любимец, затова е важно след кастрация да намалим дажбата с 10, 15%, в зависимост от ежедневното физическо натоварване. Ако кучето ви ходи или тича всеки ден км наред, то превръща храната в енергия и мускулна маса , а не в подкожна мазнина. Често щадим кучето след операцията, даваме повече наградки и самите ние го подтикваме към по-голямо количество храна. Важно е първите два – три месеца да намалим дажбата, за да може организма да се настрои на “новата честота”.

Има няколко вида кучета с наднормено тегло, които оформяме:

Кучето, което “НищоНеЯде”.  Това куче вероятно има непрекъснат достъп до храна. Когато дойде време за вечеря, то ще си доизяде остатъците в паницата и ще дойде да проси, изглеждайки, че не е яло много. Въпреки това за период от 24 часа общият калориен прием на “НищоНеЯдящото куче” е прекомерен и то наддава на тегло. НО иначе “НищоНеЯде, а?”

Кучето, което “НеМлъква”.  То няма да млъкне, ще лае, ще скимти, ще драматизира, все едно ей сега тутакси умира от глад, до момента, в който не му дадете нещо от масата. Честито, вие сте дресирани чудесно да подавате храна по звукова команда 🙂 Вашият любимец е открил, че колкото повече шум произвежда, толкова по-голяма е вероятността да бъде възнаграден за това му поведение. Собственикът най-накрая се “предава”, само тишина да има и “награждава” кучето с желаното лакомство от масата. Така собственикът тренира „Просякът“, като възнаграждава поведението му. Превръща се в забавна игра, но здравето на кучето може да пострада, а резултатът е затлъстяване.

Кучето, което е “О’наМамаТо”.  Това куче надебелява, защото показването на обич на собственика към домашния му любимец е фокусиран върху храненето. (Обикновено всеки член на семейството тайно предлага лакомства на домашния любимец не знаейки, че останалите членове на семейството правят абсолютно същото нещо!). Методът на собствениците да проявяват привързаност трябва да бъде насочен повече към физическата активност, отколкото към храненето. Мислете повече за „ИГРА“, а не за „ХРАНА“!   Важно е и да си припомним, че РАЗХОДКА значи, да ходим с кучето си, а не да седнем на пейка и да го чакаме да се саморазходи 🙂

Кучето “ГурмеВечеря”.  Това куче е прекалено важно, за да яде кучешка храна. Неговите предци са яли със сребърна лъжичка черен хайвер, под акомпанимента на Шопен и за него е под достойнството му, да се храни с някакъв си тъп гранул’. Все пак нека не забравяме, че ако на детето бъде даден избор, то вероятно ще избере торта и бонбони пред зеленчуци и плодове и здравето му ще пострада. Кучето “Гурме” обикновено преяжда, защото не получава правилен баланс на храненето. Решението е… вие избирате, а не вашия домашен любимец! Нека не го забравяме.

Какво да правим, ако вече имаме куче с наднормено тегло?

Правени са изследвания, че здраво куче може да се въздържа от храна в продължение на ПЕТ дни, преди да се появят някакви забележими ефекти върху здравето (малки породи, като чихита, йоркита и т.н са изключение, защото на тях лесно им пада кръвната захар и могат да изпаднат в хипоглекемия).  Това показа, че няма нищо страшно да оставите една вечер кучето ви с намалена дажба. В природата, никое едно животно не получава храна сутрин и вечер под час. 🙂 Важно е да гледате и състава на храната и винаги да давате грамажа, който е упоменат на гърба на опаковката, като го изчислявате според килограмите, които ТРЯБВА да е вашето куче, а НЕ според тези, които е в МОМЕНТА.

Много е важно, преди да започнете да мислите за здравословно хранене на вашето “дебелинко кучАнцИ” да се убедете, че кучето няма хипотиреоидизъм (болест на щитовидната жлеза). Това е често срещан фактор за надебеляване при домашни любимци и вашите опити да намалите теглото вероятно ще се провалят. Поддържа се с едно хапче за 5.6 лв и хормоните влизат в норма. 🙂

Направете режим! Премерете вашето куче, запишете теглото му някъде (с точен грамаж) и намалете дажбата храна с 30 %. Това трябва да включва всички лакомства, закуски или остатъци от масата – ако разбира се настоявате да продължите да ги предоставяте. Претеглете го след 2 седмици. (Не забравяйте, че ако моли за храна, това е добър знак! Но не се поддавайте. Може да имате просяк от точка 2 🙂 ). Ако след две седмици откриете, че кучето ви е загубило дори малко тегло, вие сте на правилния път; спазвайте този график! Ако не се забележи загуба на тегло, отново намалете приема на храна с една трета и го претеглете след още две седмици.

Някои ветеринари препоръчват диетична храна. Признавам си, че съм давала и аз, но качеството на козината се влоши, а изпражненията станаха тройно повече (което значи, че кучето не усвоява добре храната). Липсата пък на мазнини в диетичните храни, крие риск от остеопорозни състояния при дълъг прием. Моята златна среда е да давам нормална храна, но с намалена дажба. Други диетични храни са ограничили нивата на мазнини, за да намалят калориите, но по необходимост са увеличили процентите на въглехидрати. Този повишен въглехидрат може да стимулира допълнителна секреция на инсулин, което кара тялото да съхранява неизползваните калории като мазнини. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар коя диета е най-подходяща за вашия домашен любимец. Обикновено това, което се препоръчва, е диета на основата на месо с високо съдържание на протеини (които не се съхраняват като мазнини) и мазнини и ниско съдържание на въглехидрати. Сега… всичко, което трябва да направите е да коригирате количеството на храната, за да постигнете състояние, при което кучето приема по-малко общи калории, отколкото използва за енергийните нужди на деня. Толкова е лесничко 🙂 !

Също така е много важно сътрудничеството на всички членове на семейството. Обикновено има някой в домакинството, който съжалява почти изпосталялото от глад кученце (шега) и тайно предоставя “само малко” нещо допълнително. Това, което всъщност би било по-полезно, е ако този човек всеки ден изведе кучето на разходка или бягане или други рутинни упражнения, за да изгори няколко калории.

Нашата храна, хляба, тежките подправки, мазните манджи с топени залци е ужас за стомаха на кучетата. Започват проблеми с червата. Ушите (!!!!!!). Аналните жлези. Костите. Ставите. Зъбите. Очите. Сърцето. Черният дроб. Бъбреците. Процента на рак на панкреаса за последните 5 години е скочил с 45 %. Наистина ли си струва, кучетата ни да са застрашени от нашата собствена “грижа”? Ако искаме да ги поглезим с нещо – ами дайте им месо! Чисто месце. Не баници, тутманици и готвени манджи. Много кучета имат непоносимост и към лактоза. Варианта за кашкавал и сирене също не е добър.

Мислете за тяхното бъдеще!

Важно е! 

Защото те са ни важни!