В много кучешки сайтове съм срещала теми, как трябва да се добавя спирулина към храната на кучето, особено, ако то се храни с Барф или готвено меню. Има хапчета със спирулина, бонбони със спирулина, спирулина на прах, на дъвка, на драже, на какво ли още не!

Миналата седмица въодушевена от мисълта, как сега ще изкупя цялата спирулина на света застанах пред Био щанда и… се отказах 🙂 За парите, за които продават 100 гр сушена спирулина ще купя две кила месо. Бон филе. Ще им взема около 12 кг дроб. Или една нова постелка за колата. Или около 56 яйца. Мне, не! Няма как да стане тая работа 🙂

Седнах да прочета какви златни жилки има в тази спирулина и какво било – ами то е със същият състав на китка прясна магданоз за 50 стотинки на пазара. И безплатно в двора ни на село.

Ето малка извадка на магданоз срещу спирулина:

Сравнението по-скоро показва, че би било добре да се замислим, какво точно ни се предлага и до каква степен то се припокрива с действителността…

Данните са взети от една от най-големите лаборатории за изследване на храните в целия свят, а именно тази на Министерството на Земеделието в САЩ:

http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3305

http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3045

За какво е полезен?

Извън ползите от витамините, които са изброени в таблиците по-горе магданоза има високо съдържание на хлорофил, който подобрява здравето на кръвните клетки. Освен това действа като диуретик, което го прави идеален за изхвърляне на отпадъците от тялото. Не е подходящ обаче за кучета, които имат установени бъбречни проблеми, както и за бременни такива, тъй като това може да причини контракции.

Установено е, че магданозът има както противовъзпалителни, така и антимикробни свойства, което го прави чудесна добавка за кучета, които страдат от артрит.  Магданозът е богат на витамин А и антиоксиданти като каротеноид, както и бета-каротин, които спомагат за подобряване здравето на очите. Той помага за предпазване на ретината от увреждане и предпазва от дегенерацията на макулата и катаракта.

И не на последно място – малко нарязан магданоз поддържа дъха на вашето куче свеж и прекрасен 🙂

П.С. Снимката на корицата не е на магданоз, а на Кая в маргаритки поради липса на друга еко-био-зелено подходяща 🙂