Признавам си, че съм зависима от него. Ползвам го вече от две години и мога много да говоря за ползите му. 🙂

Невероятно хранително, кокосовото масло ще допълни диетата на всяко куче! Известно е с множеството си ползи за здравето, включително за балансиране на щитовидната жлеза (чудесно е за кучета с наднормено тегло), подобрява  храносмилането, повишава енергията и намалява проявата на алергичните реакции.

Кокосовото масло е богато и на мастни киселини, които имат антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства. Лауриновата киселина (същата присъства в майчиното мляко), помага за предотвратяването на инфекции и се бори с бактериите и вирусите.

Освен общите ползи за здравето, кокосовото масло може да се използва като покритие върху хапчета, за да помогне на кучетата да ги погълнат.

 

Има и изключително добър ефект върху кожата и козината на кучето, като я прави мека и лъскава. За да го използвате просто разтрийте малко количество върху ръцете си и след това прокарайте пръсти през козината и масажирайте. Козинката на Кая е малко суха и поне веднъж в седмицата ѝ правя маска с него. Твърди се, че може да предпази и от паразити, но лично аз не бих заложила изцяло на него 🙂

Имайте в предвид, че някои кучета могат да проявят алергия към него, затова е важно да започнете с малки количества. Добра начална доза е ¼ чаена лъжичка дневно за малки кучета и до 1 чаена лъжица дневно за големи кучета. Не е добре да се дава на кучета, склонни към панкреатит, тъй като това може да представлява риск поради високото му съдържание на мазнини.

Като изключим това е страхотно допълнение за домашни бисквитки ииии Кифли го обожават 🙂

Продава се на Био щандовете в хранителните магазини и е на цена от 5 до 25 лв, в зависимост от марката и грамажа. Аз купувам такова с аромат (има и без), защото обожавам да миризмата на кокос.

П.С. Жълтата подложка на снимката се казва licky mat и е нещо като килимче за близане. Могат да се намазват замразено кисело мляко, бульон, извара, пастет и каквото още ви хрумне за мазане. Защо е важно да имаме такова ще обясня в следваща статия 🙂

Използвани източници: PetMD, AbsoluteDogs