В началото си признавам, че ме беше страх да давам сурови яйца, като пропуснах да проверя информацията за пъдпъдъчите такива. Хем знам, че са изключително полезни и едни от най-богатите източници на аминокиселини, витамин А, рибофлавин, фолат, витамин В12, мастни киселини и селен (това го преписах, не си мислете, че го помня 🙂 ). Когато започнах да храня Кифли с Барф, четох на много места колко са полезни и купих още при първото посещение в супермаркета. Не се излъгах – много ги харесаха 🙂

Кучетата са опортюнисти. С други думи, в дивата природа те ще ядат това, което могат да докопат с лапите си, включително яйца направо от гнездото. Те се считат за една от перфектните храни в природата, но само в суровото си състояние могат да осигурят на кучето здравословни ползи. Въпреки че може да е изкушаващо да сварим яйца,  нашият любимец ще извлече много повече ползи, ако им ги дадем сурови. Страх номер едно, който хората имат по отношение на храненето на сурови яйца е рискът от салмонела. Характерното за пъдпъдъците е, че телесната им температура е по-висока от пилетата, така че те не носят салмонела и не я предават на яйцата си. (отдъхнах си)

Въпреки това, салмонелата все още може да бъде в тяхната среда, ако тя е замърсена. За да съм спокойна, когато им ги давам ги измивам хубаво с топла вода (аз натрошавам и черупките) и ги купувам само от големи хипермаркети. За съжаление въпреки, че имаме къща на село не мога да се доверя изцяло на местните производители и съседи, които гледат пъдпъдъчета.

Удивителни ползи за здравето на пъдпъдъчните яйца за кучета

Пъдпъдъчите яйца повишават енергията. Те са чудесен източник на мазнини и на желязо: най-важните източници на енергия за нашето куче.

В сравнение с кокошето яйце в един грам пъдпъдъче яйце се съдържат 2.5 пъти повече витамин А, 2,8 пъти повече витамин В1 и 2.2 пъти повече витамин В2. Витамините от група B помагат да се поддържа козината, косата и очите на вашето куче.

В пъдпъдъчите яйца има 5 пъти повече фосфор и калий в сравнение с кокошето яйце.

Не на последно място – въпреки, че пъдпъдъчите яйца могат да бъдат част от здравословната диета, балансът все още е задължителен. 😉