Може би сте се чудили дали медът е добър за кучета?

Отговорът е да… с едно, две предупреждения. 🙂 Плюс това не само меда, но и други продукти от кошера- пчелният прашец, прополиса, пчелното млечице и пчелният восък. Непременно ще говоря и за тях, но първо нека разгледаме всички начини, по които медът може да помогне на вашето куче.

Преди години се твърдеше, че всичко сладко е много вредно за кучетата и беше заклеймявано като отрова. Истината е, че всичко е в дозата и хранителното разнообразние. С напредването на науката и изследванията, които се провеждат вече за това, как влияе храната върху кучетата ни, теориите от преди 20, 30, 50 години олекват и се забравят.

За мен беше много интересна тази тема, защото дядо беше голям пчелар и съм израснала с много хубав домашен мед. Сега вече имайки и къщата ни на село си купуваме съвсем пресен мед и вкуса може да се определи само с една дума – богатство!!!

Та, ето и…

КАК МОЖЕ ДА Е ПОЛЕЗЕН ЗА ВАШЕТО КУЧЕ?

Медът е пълен с витамини, минерали и антиоксиданти, от които вашето куче се нуждае, за да остане щастливо и здраво. Но това е само малка част от това, което прави меда чудесно допълнение към начина му на хранене.

  1. МЕД ЗА АЛЕРГИИ

Медът съдържа следи от цветен прашец. Когато давате мед, той бавно въвежда прашец в тялото на вашето куче. Това му помага да създава антитела. Когато настъпи топлото време,  тези антитела предотвратяват автоимунен отговор и евнтуалните алергични реакции.

Прашецът съдържа и кверцетин – биофлавоноид с антихистамини, който може да помогне за намаляване на воднистите очи и сърбежа.

2. МЕД ЗА КОЖНИ ПРОБЛЕМИ

Ако кучето ви получи …

  • червени петна (могат да бъдат причинени от различни фактори, които дразнят кожата, включително алергии, ухапвания от насекоми, сплъстени топки козина, влажна или суха кожа)
  • екземи
  • ухапвания от насекоми
  • ожулвания, драскотини или рани

Меда може да бъде чудесен начин да помогнете за успокояване и излекуване на тези често срещани кучешки заболявания, благодарение на неговите антибактериални, противогъбични и антивирусни свойства. Помага за намаляване на болката и възпалението, а ензимите в него стимулират заздравяването на кожата.

Съвет: Ако медът е твърде гъст (или захаросан) го разтопете, като поставите буркана в топла водна баня. След като го нанесете, покрийте с превръзки, за да предотвратите облизването от вашето кученце.

3. МЕД ЗА КАШЛИЦА И РАЗДРАЗНЕНО ГЪРЛО

Може би вече знаете това от собствения си опит – същото важи и за вашето куче. Ако то има кашлица или други дихателни раздразнения, медът е чудесен начин да осигурите облекчение. Аз лично го давах в пристъпите на кучешка кашлица (остро респираторно заболяване на горните дихателни пътища), заедно с антибиотиците и останалите медикаменти.

4. МЕД ЗА ХРАНОСМИЛАНЕ

Малко мед дневно може да бъде ефективен начин да помогнете при тези стомашни неразположения:

  • стомашно разстройство
  • запек
  • диария
  • Медът съдържа както пребиотици, така и пробиотици. И те играят голяма роля за здравословното храносмилане.

5. МЕД ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ТЕГЛОТО

Проучванията показват, че яденето на мед може да забави реакцията на глада. Медът е проста захар, но се разгражда по различен начин от трапезната захар. Необходим е по-малко инсулин и се абсорбира по-бавно в кръвта. Това означава, че може да забави храносмилането и превръщането в глюкоза.

Ако кучето ви качва лесно тегло, добавянето на малко мед може да му помогне да поддържа по-здравословно тегло.

Съвет: Ако вашето куче е с диабет, бъдете много внимателни с меда. Има изследвания, които предполагат, че медът може да има някои антидиабетни ефекти при захарен диабет тип 2, но повечето кучета получават диабет тип 1. Това означава, че панкреасът им не обработва инсулина правилно. Посъветвайте се с вашият ветеринар, преди да започнете да давате мед.

Избягвайте да давате мед на кучета под 1 година.

И ОСТАНАЛИТЕ ПОЛЕЗНИ НЕЩА, КОИТО НИ ДАВА КОШЕРА:

Пчелен прашец

При опрашване на цветята пчеличките пренасят прашеца обратно в кошерите си. Този прашец действа като пълноценен хранителен източник за тях. Както споменах по-рано, това оставя малко количество прашец и във вашия мед. Това е причината да е чудесен за алергии!

Част от полезни свойства на прашеца, е че почиства свободните радикали (това са увредени клетки). Тези повредени клетки търсят други електрони, за да станат отново цели. Това причинява увреждане на други клетки, протеини и ДНК в тялото на вашето куче, което води до рак, преждевременно стареене и други често срещани заболявания. Пчелният прашец може да се бори срещу тези свободни радикали. И това може да помогне на вашето куче да живее по-дълго.

Прополис

Освен цветен прашец, пчелите пренасят и смоли обратно в кошера. Тези смоли се превръщат в прополис, което прави пчелната пита и кошера по-силни и здрави. Прополисът е естествен антибиотик, който се използва срещу инфекции от хиляди години, освен това има свойства, подтискащи рака. Подобно на меда, прополисът може да се прилага локално, за да помогне за заздравяване на рани.

Пчелно млечице

Пчелното млечице може да бъде чудесен начин да дадете на кучето си повече енергия и издръжливост. Твърди се, че има отличен ефект при депресия и тревожност (проблем, който все повече се засилва в натоварената градска среда, в която живеят нашите кучета).

Пчелен восък

Един от най-добрите кремове за напукани и сухи лапички е с пчелен восък. Разтопете восъка и го смесете с масло от невен, след това нанесете сместа за заздравяване на мазоли на лакътя или както вече споменах проблемни лапички.

КОЛКО МЕД МОЖЕМ ДА ДАВАМЕ?

Медът може да бъде чудесно допълнение към диетата на вашето куче, но не забравяйте, че твърде много от него може да има неблагоприятни странични ефекти.

Следвайте тези указания, за да сте сигурни, че дозата е правилна:

До 5 кг – ¼ чаена лъжичка мед дневно

5-10 кг – ½ ч.л. дневно

10-25 кг – 1 ч.л. дневно

над 25 кг – до 2 ч.л. дневно

Както при всички нови неща започнете с малко количество. Когато кучето свикне, започнете да добавяте малко повече, докато не му дадете нужното количество мед за неговия размер.

Ако давате прашец го въведете още по-бавно. Започнете с няколко гранулки за няколко дни. Ако всичко е наред с това количество, дайте ½ чаена лъжичка гранулки на 25 килограма тегло. И не забравяйте – винаги гледайте за стомашни промени, за да сте сигурни, че кучето приема добре добавките. И не на последно място – винаги се старайте да купувате меда и производните му от местни пчелари. Така ще бъдете сигурни в това, което купувате.

И малко допълнение към темата – засадете цветя на балкона си или в двора си. Това е начина да кажем “Благодаря” на пчеличките, затова, че се грижат за нас, за кучетата ни и за целият свят. Знаете, че света без пчели е погубен. Затова посадете вашата малка градинка – това освен, че ще им помогне, ще направи и деня ви по-цветен 🙂