Много обичам да готвя, но лесни и интересни неща. Изморявам се дори да прочета рецепти, които започват в понеделник и завършват в сряда в 2 🙂
Затова съм привърженик и на “бързите” глезотийки за Кифли (бойният им прякор на Кая и Айо, когато говоря в мн.ч. за тях).
🐾🍪Днес правихме бисквитки с банан🍌, морков🥕 като основа на бисквитките, която после разделих на две части и във втората добавих риба. Както знаете кучетата обожават риба и тези наградки са чудесни за върховно глезене 🙂
Рецептата е рецепта на око. Защо е така – ами защото никога не мога да преценя какъв точно ще е банана като големина, какви моркови ще имам в хладилника и т.н. А и както казах обичам лесните неща 🙂
Затова основните продукти са:
1 банан, 1 по-голям морков, 1 яйце, царевично брашно и оризово брашно в равни количества (ако сложите 4 лъжици от едното, слагате толкова и от другото), 1 чаена лъжица кокосово масло и обикновено брашно за дозамесване. Разбира се, ако нямате такива брашна можете съвсем спокойно да ги направите с обикновено пшеничено брашно. Ефекта е същият.
В голяма купа слагате яйцето и мекото кокосово масло. Моето го държа в хладилника и затова по-отрано с ножче отчупвам количеството, което ми е нужно и го оставям на плота да омекне. В блендер смилам първо моркова, а после добавям и банана, докато стане кашичка като на снимка #2. Добавям брашната, докато сместа стане като на снимка #3 и започне да се отделя от стените на купата. Прехвърлям на набрашнен плот и разделям на две полученото тесто, за да добавя в едното рибката.
Разточвам както се вижда на клипа по-долу. Ако не ви мързи и имате време, можете да направите най-различни формички – както за коледните сладки. Аз нямам това време и с къдраво ножче режа на ивици, които след опичане поначупвам.
Пекат се в предварително загрята фурна на около 150 градуса (с хартия за печене) за около половин час ИЛИ до момента, в който не придобият приятен загар. Обяснявам го така, защото много зависи дали ще направите мънички бисквитки или големи – времето за изпичане е различно.
След като се опекат ги оставям да изстинат хубаво и ги слагам в кутия. Ако са хубаво опечени могат да стоят и месец, но ако имате притеснения можете да ги съхранявате и в буркан в хладилника.
Не забравяйте, че всяко допълнително лакомство не е бонус, не бива да прекаляваме с тях и е хубаво да го съобразяваме с основната дажба за деня на кучето 🙂
Вашето куче определено ще ви е благодарно и ще оцени високо всичко, което правите за него.
Бъдете креативни и експериментирайте със съставките. Можете да добавите и малко куркума и черен пипер към сместа (за тях отделно ще пиша по нататък). Можете да добавите спанак или да заместите моркова с него. Няма точни рецепти – има удоволствието да направиш нещо за твоя най-добър приятел.
С любов!