Yellow dog

  • галерия
  • фотография
  • блог

Кучетата спасители, изоставените, самотните…

 

Тези кучета са ми в сърцето и използвам дарбата на фотографията, за да подкрепя местни организации, които се грижат за тях.

Преди 7 години за първи път стъпих в приют за безстопанствени кучета и още помня безсилието, което ме обзе. Толкова много съдби, толкова непоискана обич имаше зад високите решетки. Подадени лапички, молещи очи, страх, недоверие… От тогава до днес съм снимала десетки кучета, които са намерили дом, благодарение на образа, който съм изрисувала пред моята камера.

За съжаление сме претръпнали до голяма степен пред болката, тя ни залива отвсякъде и моята мисия е да покажа, дори и най-изтерзаните кучета в онази им светлина, в която в погледа им се вижда щастието. Щастието, от това, че дори за кратичко в студиото или навън, те имат човека, който им обръща внимание, погалва ги, а не ги удря.

Приказният календар „Имало едно време“

Когато през лятото на 2022,  Имението Джаф ме поканиха да бъда фотограф на техният благотворителен календар и ми разказаха каква е концепцията за него си признавам, че бях леко притеснена.

Това беше първият такъв голям проект за мен в студиото, където трябваше да съберем непознати кучета и котки, които са имали тежки съдби, с непознати за тях хора и от това да направим приказка.

Така създадохме 13 различни приказни герои – Червената шапчица, Круела Де Вил от 101 далматинци, Малкият принц, Красавицата и звяра, Приказната Фея, Жасмин и Аладин, Покахонтас, Херкулес, Малката русалка, Амазонките, Робин Худ и Дядо Коледа.

Към всеки един образ, внимателно подбирахме, кое е най-подходящото куче или коте, което да бъде муза в приказният ни календар.

Трудно е да се опише снимачният процес с цялата динамика, притеснения, безкрайно много смях, грим, костюми и аксесоари. След като приключихме със снимките имахме около 5000 кадъра, от които трябваше да се спрем на 13 финални, в които наистина си личи връзката, която създаваха хората с животните за кратко време.

Тук е и момента да изкажа огромни благодарности към всички замесени в този проект, защото без тях, целият този процес би бил невъзможен.


След като бяхме готови с финалната селекция, започна вторият етап от създаването на календара, а именно fine art ретуша, в който да се преобразят кадрите от студиото снимани на бял и черен фон, във финално артистично изображение с приказна визия.

За това ми помогнаха знанията, които придобих от курсовете при един от най-добрите наши фотографи, специалист в ретуш на портрет и смяната на фон – Илиян Божинов.

 

Съдържанието е защитено. Функцията за щракване с десен бутон е деактивирана.